Mera soppa!
I dag är det torsdag och ni vet vad det innebär när det kommer till mat, naturligtvis är det soppa.
En gulaschsoppa och en grekisk kycklingsoppa får ni recept på i dag. Gulaschsoppan dök upp på Pinterest men ser att den egentligen kommer från en bloggare Jennys Rum & Spis på Allt om mat. Kycklingsoppan, som heter Avgolemono hittade jag hos House of Philia. Jag har inte lagat någon av dem än men i dag tänker jag testa gulaschsoppan eftersom jag har ingredienserna till den hemma.
Du behöver:
2 msk olivolja
1 selleristjälk
1-2 morötter
3 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
3 lagerblad
4 kycklingbröstfiléer
2 l kycklingfond
2 dl arborioris
3 citroner
3 äggulor
bladpersilja
salt och nymald svartpeppar
Ta fram en större tjockbottnad kastrull eller gryta och häll i olivoljan och sätt plattan på medelvärme.
Skär upp morötter, löken och sellerin i fina små tärningar. Lägg i de tärnade grönsakerna i grytan.Låt steka i cirka 7-8 minuter under omrörning utan att det bryns. Finhacka vitlöksklyftor och låt steka i 1-2 minuter.
Lägg sedan kycklingbröstfiléerna och lagerbladen ovanpå grönsakshacket. Häll i kycklingfonden och sänk till svag medelvärme och sätt på lock. Det ska sjuda i cirka 15 minuter (ej koka). När det gått 15 minuter tar du ut kycklingbröstfiléerna och lägger på en skräbråda.
Häll sedan i arborioris i grytan och sätt på locket igen. Låt sedan riset koka enligt instruktioner (cirka 15-20 minuter). Under tiden tar du två gafflar och drar sönder kycklingen i mindre remsor med hjälp av gaffeln.
Ta fram en separat skål till färskpressad citronjuice och äggulor. Pressa citronerna (jag tog i lite zest också för att få ännu mer citronsmak) och häll sedan ned äggulorna som du vispar ihop i skålen. När arborioriset har kokat klart lägger du i kycklingen igen. Därefter tar du ca 1 dl varm vätska från soppan som du häller ner i skålen med ägg och citronjuice under vispning. Häll sedan ner ägg och citronblandningen i grytan. Ta bort grytan från plattan (viktigt annat får du äggröra i soppan) och låt grytan stå i cirka 10 minuter så att den tjocknar. Rör runt några gånger under tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera!
Kommentarer
Skicka en kommentar