Mera soppa!

 I dag är det torsdag och ni vet vad det innebär när det kommer till mat, naturligtvis är det soppa.

En gulaschsoppa och en grekisk kycklingsoppa får ni recept på i dag. Gulaschsoppan dök upp på Pinterest men ser att den egentligen kommer från en bloggare Jennys Rum & Spis på Allt om mat. Kycklingsoppan, som heter Avgolemono hittade jag hos House of Philia. Jag har inte lagat någon av dem än men i dag tänker jag testa gulaschsoppan eftersom jag har ingredienserna till den hemma. 



Bild från Jennys Rum & Spis

Gulaschsoppa

Du behöver till ca 4-5 portioner:

500 g nötfärs. 

1 burk krossade tomater 

2 stora morötter

4 potatisar

1 gul lök 

1 röd paprika 

Smör att steka i 

2 st köttbuljongstärningar 

7 dl vatten 

2 msk tomatpuré 

1-2 msk soja 

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk spiskummin 

2 tsk paprikapulver 

Salt och svartpeppar 

Cayennepeppar 

En nypa socker 

Gör så här:

Bryn köttfärsen i smör i en stor gryta. 

Hacka lök, potatis, morötter och paprika i små bitar och låt det fräsa med färsen en liten stund. 

Häll på vatten, smula i buljongtärningar, ha i krossade tomater, soja, tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och pressade vitlöksklyftor. 

Låt koka tills rotsakerna är färdiga. Smaka av med salt, svartpeppar, cayennepeppar, en nypa socker och ev. lite mer soja.

Servera med en rejäl klick crème fraiche och ett gott bröd.


Avgolemono ”Grekisk kycklingsoppa med citron, ris och ägg”


Du behöver:

2 msk olivolja

1 selleristjälk

1-2 morötter

3 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor

3 lagerblad

4 kycklingbröstfiléer

2 l kycklingfond

2 dl arborioris

3 citroner

3 äggulor

bladpersilja

salt och nymald svartpeppar

Ta fram en större tjockbottnad kastrull eller gryta och häll i olivoljan och sätt plattan på medelvärme. 

Skär upp morötter, löken och sellerin i fina små tärningar. Lägg i de tärnade grönsakerna i grytan.Låt steka i cirka 7-8 minuter under omrörning utan att det bryns. Finhacka vitlöksklyftor och låt steka i 1-2 minuter. 

Lägg sedan  kycklingbröstfiléerna och lagerbladen ovanpå grönsakshacket. Häll i kycklingfonden och sänk till svag medelvärme och sätt på lock. Det ska sjuda i cirka 15 minuter (ej koka). När det gått 15 minuter tar du ut kycklingbröstfiléerna och lägger på en skräbråda. 

Häll sedan i arborioris i grytan och sätt på locket igen. Låt sedan riset koka enligt instruktioner (cirka 15-20 minuter). Under tiden tar du två gafflar och drar sönder kycklingen i mindre remsor med hjälp av gaffeln. 

Ta fram en separat skål till färskpressad citronjuice och äggulor. Pressa citronerna (jag tog i lite zest också för att få ännu mer citronsmak) och häll sedan ned äggulorna som du vispar ihop i skålen. När arborioriset har kokat klart lägger du i kycklingen igen. Därefter tar du ca 1 dl varm vätska från soppan som du häller ner i skålen med ägg och citronjuice under vispning. Häll sedan ner ägg och citronblandningen i grytan. Ta bort grytan från plattan (viktigt annat får du äggröra i soppan) och låt grytan stå i cirka 10 minuter så att den tjocknar. Rör runt några gånger under tiden. Smaka av med salt och peppar. Servera!


Smaklig spis!

Kommentarer

Populära inlägg